Właściwości i wartości odżywcze kakao

Kakao zawiera:

węglowodany, nasycone kwasy tłuszczowe, kalorie, tłuszcze, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, witaminę B2, błonnik, magnez, fosfor, potas, cynk, sód, witaminę B3, białka, witaminę B,

witaminę E, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jod, żelazo, witaminę B6, witaminę B9, cholesterol, selen, witaminę B12, witaminę A, retinol, witaminę C, wodę.,

Kakao zawiera teobrominę, substancja pobudzającą oraz niewielkie ilości kofeiny. To dzięki nim ma ono właściwości energetyczne i pobudzające oraz wspomagające pracę mózgu.

Owoce kakao są bogate w polifenole,

flawonoidy, które:

• mają antyoksydacyjne działanie ochronne przed wolnymi rodnikami i wobec innych cząsteczek zwyrodnieniowych, co zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL;

• mają działanie modulatora homeostazy naczyń , hamowanie agregacji płytek krwi w tętnicach, czyli zapobiega tworzeniu się skrzepliny;

• stymulują produkcję tlenku azotu we wnętrzu ścian tętnic i poszerzenie tętnic, umożliwiając łatwy przepływ krwi i obniżając ciśnienie krwi;

• działają na naczyniach krwionośnych, zwiększenie przepływu krwi do mózgu;

• Zwiększa poziom HDL ( „dobry cholesterol” ) , niezbędnych do przeciwdziałania LDL;

• Zapobiega przedwczesnemu starzeniu i objawom menopauzy.

Dwie łyżki naturalnego kakao mają więcej antyoksydantów niż cztery filiżanki zielonej herbaty, jedna szklanka jagód lub półtorej filiżanki czerwonego wina.

Dietetyk Magdalena Krzyżanowska opowiada na antenie PR4 o właściwościach czekolady:

Zapraszamy również do obejrzenia filmu o wpływie kakao na zdrowie:

W poniższym filmie krótko został wyjaśniony proces oksydacji oraz zaprezentowane właściwości, między innymi, antyoksydacyjne kakao:

Ciekawostka: kakao spożywane przed snem jest zdrowe: tu przeczytasz więcej.

Autor: Agata Castillo Lozano

Źródła:

Źródło 1

Źródło 2

Dodaj komentarz